Adoptuj Rozbrykanego Rysia

To imię nie wzięło się znikąd! W Bandzie Pandy to ja najzwinniej skaczę, brykam i wspinam się na drzewa! Jestem leśnym kuzynem domowych kotów, ale dużo, dużo od nich większym!

ryś
Przyklej zdjęcie, aby odkryć supermoc
Dotknij, aby odkryć supermoc
Moja supermoc:

Pędzelki na uszach,
które działają jak radary!

Jaką formę adopcji rysia wybrać?

Adopcja jednorazowa

Wesprzyj Rozbrykanego Rysia jednorazową darowizną. Wpłacając 30 zł i więcej, otrzymasz certyfikat opiekuna w specjalnej wersji dla dzieci oraz kolorowankę i maskę z motywem rysia. Mają one formę cyfrową i są gotowe do samodzielnego wydruku.

Adopcja regularna

Wspieraj Rozbrykanego Rysia comiesięczną darowizną. Otrzymasz certyfikat opiekuna, kolorowankę i maskę niezależnie od kwoty wsparcia, a także dołączysz do Klubu WWF – wyjątkowej społeczności Darczyńców.

Certyfikat adopcji rysia, maska rysia i kolorowanka z rysiem
PRZYKŁADOWY ZESTAW: CERTYFIKAT I MATERIAŁY DO ZABAWY.

To ja! Rozbrykany RYŚ!

Rozbrykany Ryś: Mieszkam w gęstym lesie i jestem mistrzem ukrywania się w nim
Rozbrykany Ryś: Jestem dużym kotem i – jak to koty – kocham spać
Rozbrykany Ryś: Poluję głównie w nocy i świetnie widzę w ciemnościach
Rozbrykany Ryś: Mam rude lub żółtawe futro z ciemnymi cętkami, krótki ogon i uszy z pędzelkami na czubkach

Hura! Fundacja WWF Polska pomaga Rozbrykanym Rysiom!

Dołącz do Bandy Pandy i też zostań moim przyjacielem!

Dlaczego rysie potrzebują ochrony?

Choć las to mój dom, ludzie traktują go jak swoją własność. Wycinają w nim drzewa, a na ich miejscu budują drogi, osiedla i wioski.

Wyobraź sobie, że pewnego dnia ktoś obcy wchodzi do Twojego domu i zabiera cały przedpokój dla siebie. Nagle nie możesz dojść do kuchni, w której jest Twoja mama!

My, rysie, też chcemy żyć razem z naszymi rodzinami. Kiedy ludzie nam to uniemożliwiają (budując autostradę w środku lasu), to i tak staramy się przez nią przejść.

Nie wiemy jednak, jak działają samochody (w gęstym lesie ich nie ma) i nie wiemy, że pędzą… Dla wielu rysi pokonanie takiej drogi kończy się bardzo źle.

rysie

Na szczęście jest WWF!

Pracownicy Fundacji WWF Polska wraz ze swoimi przyjaciółmi wypuszczają na wolność te rysie, które wcześniej żyły w niewoli. Budują dla nich tymczasowe ,,bazy’’, w których rodzą się młode rysie i w których pod ich troskliwą opieką spędzają czas do momentu, gdy będą mogły przenieść się do lasu.

A kiedy rysie trafią już na wolność, podglądają ich poczynania za pomocą specjalnych obroży – kiedy jakiś ryś jest w niebezpieczeństwie, od razu ruszają na ratunek.

Dzięki temu w lasach może być nas coraz więcej!

Ryś
Czy wiesz, że...

kępki włosów na moich uszach działają jak radary – skupiają fale dźwiękowe i doprowadzają je prosto do moich uszu, żebym lepiej słyszał

Jesteśmy transparentni

Fundacja WWF Polska jest zarejestrowaną organizacją pozarządową. Zgodnie z polskim prawem w sposób transparentny rozliczamy się z naszych działań. Zobacz, jak wykorzystujemy środki z darowizn:

panda
Projekty przyrodnicze
Pozyskiwanie darowizn
Administracja Fundacji

Najczęstsze pytania o adopcję rysia dla dzieci

Na czym polega adopcja Rozbrykanego Rysia z Bandy Pandy?

Adopcja Rozbrykanego Rysia to darowizna – jednorazowa lub regularna (comiesięczna) – na rzecz ochrony rysi w Polsce. Jest to adopcja symboliczna dla dzieci, obejmująca cały gatunek a nie konkretne osobniki. Darczyńcy dokonujący jej wspomagają działania Fundacji WWF Polska, zmierzające do odbudowy i ochrony populacji rysia w Polsce oraz realizacji innych projektów ochrony przyrody.

Czym różni się adopcja Rozbrykanego Rysia od tradycyjnej adopcji rysia?

Banda Pandy to specjalna forma adopcji gatunków wymagających ochrony, przygotowana z myślą o dzieciach. Dzięki dostosowanej do nich formie, językowi i dodatkowym angażującym materiałom Banda Pandy pomaga najmłodszym odkrywać świat przyrody i uczy, jak go chronić. Środki zarówno z adopcji dla dzieci, jak i tradycyjnych adopcji, są przeznaczone na realizację tych samych projektów przyrodniczych Fundacji WWF Polska.

Co dostanę po dokonaniu adopcji Rozbrykanego Rysia?

Każdy darczyńca, który dokona symbolicznej adopcji z Bandy Pandy otrzyma certyfikat adopcji w specjalnej, rysunkowej wersji dla dzieci oraz zestaw do kreatywnej zabawy – tematyczną kolorowankę oraz maskę wybranego zwierzaka lub plan lekcji. Wszystkie materiały są w formie cyfrowej i przeznaczone są do druku w dowolnej liczbie egzemplarzy.

Jak mogę dokonać adopcji Rozbrykanego Rysia na prezent?

Ponieważ adopcje gatunków z Bandy Pandy dokonywane są przez dorosłych z myślą o dzieciach, każda z nich domyślnie ma zaznaczoną opcję [x] NA PREZENT 🎁. W Koszyku Darowizn wpisz we wskazanym polu imię i nazwisko dziecka, któremu chcesz sprawić prezent. Otrzymany certyfikat adopcji Rozbrykanego Rysia i dodatkowe materiały możesz wydrukować i wręczyć dziecku w prezencie.

Czy oprócz Rozbrykanego Rysia mogę adoptować dla dziecka jeszcze jakiś gatunek?

Tak. Po wybraniu Rozbrykanego Rysia i kliknięciu przycisku [Adoptuj] znajdzie się on w Twoim Koszyku Darowizn. Przejdź na stronę kolejnego gatunku i postępuj tak, jak w przypadku pierwszej adopcji. Wszystkie dodane do koszyka adopcje sfinalizujesz jedną płatnością.