młody tygrys

Adoptuj Troskliwego Tygrysa

Jestem największym dzikim kotem na świecie! Jestem silny i odważny – to ja troszczę się o porządek w lasach dalekiej Azji. Dzięki mnie każde zwierzę zna swoje miejsce.

tygrys
Przyklej zdjęcie, aby odkryć supermoc
Dotknij, aby odkryć supermoc
Moja supermoc:

Silne łapy, które pozwalają mi skakać daleko i wysoko!

Jaką formę adopcji tygrysa wybrać?

Adopcja jednorazowa

Wesprzyj Troskliwego Tygrysa jednorazową darowizną. Wpłacając 30 zł i więcej, otrzymasz certyfikat opiekuna w specjalnej wersji dla dzieci oraz kolorowankę i maskę z motywem tygrysa. Mają one formę cyfrową i są gotowe do samodzielnego wydruku.

Adopcja regularna

Wspieraj Troskliwego Tygrysa comiesięczną darowizną. Otrzymasz certyfikat opiekuna, kolorowankę i maskę niezależnie od kwoty wsparcia, a także dołączysz do Klubu WWF – wyjątkowej społeczności Darczyńców.

Certyfikat adopcji Troskliwego Tygrysa, kolorowanka z tygrysem i maska tygrysa
PRZYKŁADOWY ZESTAW: CERTYFIKAT I MATERIAŁY DO ZABAWY.

To ja! Troskliwy Tygrys!

Troskliwy tygrys: paski na mojej skórze są unikatowe - nie ma dwóch tygrysów o takim samym wzorze pasów
Troskliwy tygrys: potrafię skakać na 9 metrów w dal i 5 metrów wzwyż
Troskliwy tygrys: mieszkam w Azji - od gorącego południa po mroźną północ
Troskliwy tygrys: świetnie widzę w ciemności i lubię polować w nocy

Hura! Fundacja WWF Polska pomaga Troskliwym Tygrysom!

Dołącz do Bandy Pandy i też zostań moim przyjacielem!

Dlaczego tygrysy potrzebują ochrony?

Ludzie wycinają lasy, w których mieszkamy, a w ich miejscu zakładają są plantacje. Przez to mamy coraz mniej miejsca dla siebie, często jest nam trudno dostać się tam, gdzie chcemy a nawet znaleźć jedzenie.

W dodatku tam, gdzie mieszkamy coraz częściej zdarzają się powodzie. Kiedy wszystko zalane jest wodą, nie mamy gdzie iść ani co jeść.

Kiedy szukamy sobie miejsca i zbliżymy się za bardzo do miejsc, gdzie mieszkają ludzie i ich zwierzęta, są na nas źli i często próbują zrobić nam krzywdę.

Najgorsi jednak są kłusownicy - to ludzie, którzy polują na nas, mimo że jest to zabronione. Zastawiają na nas pułapki, żeby nas złapać i zdobyć nasze piękne futro...

tygrysy w biegu

Na szczęście jest WWF!

W Fundacji WWF Polska pracują ludzie, którzy nam pomagają! Jak?

Dzięki zebranym środkom wspierają patrole, które przeszukują lasy, usuwają zastawione na nas pułapki i utrudniają kłusownikom polowanie na nas. To ratuje nie tylko nas, tygrysy, ale również inne zwierzęta w lesie.

Obserwują nas też za pomocą specjalnych kamer, dzięki czemu wiedzą, gdzie jesteśmy i w razie potrzeby mogą wyruszyć do nas z pomocą! Dzięki tym obserwacjom wiedzą też, jak najlepiej chronić nas w przyszłości.

Ludzie z WWF to też super nauczyciele! Opowiadają o naszych kłopotach innym, przez co coraz więcej osób nam pomaga i nie chce już kupować futer ani żadnych innych rzeczy robionych z tygrysów.

tygrys wu kry
tygrys w rzece
Czy wiesz, że...

...mimo że jestem kotem, nie boję się wody – potrafię świetnie pływać a nawet polować w wodzie!

Jesteśmy transparentni

Fundacja WWF Polska jest zarejestrowaną organizacją pozarządową. Zgodnie z polskim prawem w sposób transparentny rozliczamy się z naszych działań. Zobacz, jak wykorzystujemy środki z darowizn:

panda
Projekty przyrodnicze
Pozyskiwanie darowizn
Administracja Fundacji

Najczęstsze pytania o adopcję tygrysa dla dzieci

Na czym polega adopcja Troskliwego Tygrysa z Bandy Pandy?

Adopcja Troskliwego Tygrysa to darowizna – jednorazowa lub regularna (comiesięczna) – na rzecz ochrony tygrysów w Malezji. Jest to adopcja symboliczna dla dzieci, obejmująca cały gatunek a nie konkretne osobniki. Darczyńcy dokonujący jej wspomagają działania WWF Polska, zmierzające do odbudowy i ochrony populacji tygrysa w Malezji, we współpracy z WWF Malezja, oraz realizacji innych projektów ochrony przyrody.

Czym różni się adopcja Troskliwego Tygrysa od tradycyjnej adopcji tygrysa?

Banda Pandy to specjalna forma adopcji gatunków wymagających ochrony, przygotowana z myślą o dzieciach. Dzięki dostosowanej do nich formie, językowi i dodatkowym angażującym materiałom Banda Pandy pomaga najmłodszym odkrywać świat przyrody i uczy, jak go chronić. Środki zarówno z adopcji dla dzieci, jak i tradycyjnych adopcji, są przeznaczone na realizację tych samych projektów przyrodniczych Fundacji WWF Polska.

Co dostanę po dokonaniu adopcji Troskliwego Tygrysa?

Każdy darczyńca, który dokona symbolicznej adopcji z Bandy Pandy otrzyma certyfikat adopcji w specjalnej, rysunkowej wersji dla dzieci oraz zestaw do kreatywnej zabawy – tematyczną kolorowankę oraz maskę wybranego zwierzaka lub plan lekcji. Wszystkie materiały są w formie cyfrowej i przeznaczone są do druku w dowolnej liczbie egzemplarzy.

Jak mogę dokonać adopcji Troskliwego Tygrysa na prezent?

Ponieważ adopcje gatunków z Bandy Pandy dokonywane są przez dorosłych z myślą o dzieciach, każda z nich domyślnie ma zaznaczoną opcję [x] NA PREZENT 🎁. W Koszyku Darowizn wpisz we wskazanym polu imię i nazwisko dziecka, któremu chcesz sprawić prezent. Otrzymany certyfikat adopcji Troskliwego Tygrysa i dodatkowe materiały możesz wydrukować i wręczyć dziecku w prezencie.

Czy mogę adoptować dla dziecka Troskliwego Tygrysa i jednocześnie inny gatunek?

Tak. Po wybraniu Troskliwego Tygrysa i kliknięciu przycisku [Adoptuj] znajdzie się on w Twoim Koszyku Darowizn. Przejdź na stronę kolejnego gatunku i postępuj tak, jak w przypadku pierwszej adopcji. Wszystkie dodane do koszyka adopcje sfinalizujesz jedną płatnością.