Pomóż chronić polskie rzeki

Powiedzmy “Stop!” przekształcaniu i zanieczyszczaniu rzek! Wspólnie możemy sprawić, że katastrofy takie jak w Odrze w 2022 roku nie będą się powtarzać.

kaczka nad rzeką
zaledwie tyle rzek w Polsce jest dzisiaj w dobrym stanie ekologicznym
rzeka Dębowiec, ©Piotr Bednarek

Jaką formę darowizny wybrać?

Darowizna jednorazowa

Wesprzyj jednorazową darowizną na dowolną kwotę. Wpłacając 30 zł lub więcej otrzymasz certyfikat wsparcia w formie cyfrowej, gotowej do samodzielnego wydruku.

Darowizna regularna

Wspieraj comiesięczną darowizną, otrzymaj certyfikat wsparcia niezależnie od przekazanej kwoty i dołącz do Klubu WWF – wyjątkowej społeczności darczyńców.

Darowizna na prezent

Obdaruj bliską osobę troską o planetę! Wręcz jej certyfikat wsparcia z jej imieniem i Twoją dedykacją w wersji cyfrowej lub samodzielnie wydrukowanej. Darowizna na prezent może być zarówno jednorazowa, jak i regularna.

Przykładowy certyfikat wsparcia
Przykładowy certyfikat

Co zagraża polskim rzekom?

Naturalna rzeka to rzeka nieprzekształcona przez działalność człowieka, która może działać jak system samooczyszczający w razie zagrożenia. Tymczasem większość rzek w Polsce jest obecnie przekształcona i poważnie zanieczyszczona.

Czarny Dunajec, ©Piotr Bednarek

Przegradzanie rzek tamami

Tamy i zapory zaburzające swobodny przepływ rzek są poważnym zakłóceniem dla naturalnych ekosystemów i jedną z głównych przyczyn wymierania ryb wędrownych. Zapory są również przyczyną lokalnych susz poprzez osuszanie terenów położonych poniżej zbiornika zaporowego.

Regulacja i betonowanie rzek

Tylko około 20% rzek w Polsce ma naturalny charakter! Tymczasem regulacja rzek niszczy naturalne formy dna, brzegów i doliny rzeki, od których zależy bogactwo związanych z rzeką gatunków roślin i zwierząt. W dodatku – wbrew intencjom – regulacja rzek nie zmniejsza a zwiększa zagrożenie powodzią i pogłębia problem suszy.

Zrzuty słonych wód kopalnianych

Za 51 proc. chlorków, które trafiają do wód i ścieków, odpowiada sektor górniczy. Na drugim miejscu znalazło się hutnictwo, przemysł ciężki i energetyka konwencjonalna. Zasolenie ścieków bardzo często idzie w parze z wysoką zawartością metali ciężkich niebezpiecznych dla środowiska i zdrowia ludzi.

Co Fundacja WWF Polska robi dla rzek?

To wszystko nie byłoby możliwe bez Twojego wsparcia!

Strażnicy Rzek WWF - budowa tarliska

Renaturyzacja rzek

Przywracamy do naturalnego stanu odcinki rzek m.in. poprzez usuwanie barier, odtwarzanie tarlisk dla ryb czy nasadzenia drzew wzdłuż brzegów rzek.

Strażnicy Rzek WWF badają stan wody

Strażnicy rzek WWF

Wolontariusze Strażników Rzek WWF działają na terenie całego kraju i na co dzień wspierają Fundację WWF Polska w monitorowaniu rzek – obserwują i dokumentują niepokojące zmiany i informują o nich odpowiednie instytucje.

dr Alicja Pawelec, ekspertka WWF, w Sejmie

Legislacja

Konsultujemy i proponujemy konieczne zmiany legislacyjne tak, aby rzeki w Polsce osiągnęły dobry stan wód zgodnie z Ramową Dyrektywą Wodną.

Jesteśmy transparentni

Fundacja WWF Polska jest zarejestrowaną organizacją pozarządową. Zgodnie z polskim prawem w sposób transparentny rozliczamy się z naszych działań. Zobacz, jak wykorzystujemy środki z darowizn:

panda
Projekty przyrodnicze
Pozyskiwanie darowizn
Administracja Fundacji

Najczęstsze pytania o darowizny na rzecz polskich rzek

Co dostanę po dokonaniu darowizny na rzeki?

Każdy darczyńca, który dokona darowizny na rzecz ochrony rzek, otrzyma mailowe podziękowanie. Przy kwocie darowizny od 30 zł wzwyż każdy darczyńca otrzyma imienny certyfikat wsparcia w formie cyfrowej (plik pdf).

Na co zostanie przeznaczona moja darowizna?

Twoje wsparcie w ostatnim roku zostało przeznaczone w 73% na projekty przyrodnicze, w 15% na pozyskanie darowizn i funduszy, w 12% na finanse i administrację.

Czy mogę przekazać darowiznę na rzeki w prezencie dla bliskiej osoby?

Tak. Aby to zrobić, wybierz rodzaj darowizny (co miesiąc lub jednorazowo), wybierz lub wpisz ręcznie kwotę wsparcia oraz zaznacz opcję [x] NA PREZENT 🎁

W kolejnym kroku wpisz imię i nazwisko osoby, której chcesz sprawić prezent. Możesz też dodać specjalną dedykację, która znajdzie się na certyfikacie!

Certyfikat wsparcia będzie dostępny na Twoim koncie od razu po dokonaniu płatności. Przejdziesz do niego w dowolnym momencie klikając w łącze w wiadomości email, którą otrzymasz od nas bezpośrednio po dokonaniu darowizny lub logując się na swoje konto na naszej stronie. Możesz go pobrać i przesłać w prezencie mailem lub wydrukować i wręczyć osobiście.