Adoptuj wilka szarego

Obecność wilka jest niezbędna dla równowagi i ładu w ekosystemie. Ogranicza szkody powodowane przez zwierzęta kopytne w lasach oraz na polach. Ma on jednak – jak mało który polski gatunek – niezasłużenie złą sławę. Poprzez lata tępienia wilk stanął na granicy wyginięcia, przed którym ocaliło go objęcie ochroną gatunkową.

osobników w Polsce
wilk

Jaką formę adopcji wybrać?

Adopcja jednorazowa

Wesprzyj wilki jednorazową darowizną na dowolną kwotę. Wpłacając 30 zł lub więcej otrzymasz certyfikat opiekuna w formie cyfrowej, gotowej do samodzielnego wydruku.

Adopcja regularna

Wspieraj wilki comiesięczną darowizną, otrzymaj certyfikat opiekuna niezależnie od kwoty wsparcia i dołącz do Klubu WWF – wyjątkowej społeczności Darczyńców.

Adopcja na prezent

Obdaruj bliską osobę certyfikatem adopcji z jej imieniem i Twoją dedykacją w wersji cyfrowej lub samodzielnie wydrukowanej. Adopcja na prezent może być zarówno jednorazowa, jak i regularna.

Certyfikat adopcji wilka
Przykładowy certyfikat

Co zagraża wilkom?

wycinka

Utrata siedlisk

Budowa nowych osiedli ludzkich i nowej infrastruktury mocno ogranicza naturalne siedliska wilka a co za tym idzie – ich bazę pokarmową. Zdarza się, że wilki nie mogąc uzyskać naturalnego dla nich pokarmu, polują na niewłaściwie zabezpieczone zwierzęta hodowlane.

wilki i owce

Negatywny wizerunek

Jakkolwiek szkody powodowane przez wilki nie mają istotnego znaczenia gospodarczego w skali kraju, lokalnie mogą być jednak uciążliwe. Sprawia to, że wilki postrzegane są jako niebezpieczne szkodniki oraz sprzyja rozprzestrzenianiu fałszywych informacji na ich temat.

wilk i kłusownicy

Kłusownictwo

Mimo ścisłej ochrony gatunkowej wilki wciąż są nielegalnie zabijane. Często giną też przypadkowo, złapane w sidła zastawione na zwierzęta kopytne. Wilki giną również w wypadkach komunikacyjnych na polskich drogach.

Co warto wiedzieć o wilku?

Podstawowe informacje o wilku szarym w Polsce

szczenię wilka

Nazwa łacińska

Canis lupus

Status prawny

chroniony

Populacja

ok. 2000 osobników

Występowanie

na terenie całego kraju

Siedliska

kompleksy leśne

Długość ciała

100-130 cm

Masa ciała

30-60 kg

Długość życia

średnio 4-5 lat w naturze

Czy wiesz, że...

Gdyby wilka zabrakło w przyrodzie, populacje zwierząt kopytnych rozrosłyby się nadmiernie i niszcząc młode rośliny utrudniałyby odnawianie lasu?

Co Fundacja WWF Polska robi dla wilków?

To wszystko nie byłoby możliwe bez Twojego wsparcia!

ogrodzenie

Przeciwdziałanie szkodom

Przekazujemy hodowcom zabezpieczenia w postaci grodzeń elektrycznych chroniących bydło, konie, owce. Grodzenia są skuteczną metodą przeciwdziałania szkodom powodowanym przez wilki.

wilk na drodze

Rzecznictwo

Sprzeciwiamy się postulatom obniżenia ochrony gatunkowej wilka i uczynieniu go w Polsce gatunkiem łownym. Angażujemy się w konsultacje i jesteśmy rzecznikiem wilków zarówno przed instytucjami polskimi, jak i europejskimi.

Zmiana wizerunku

Od lat edukujemy na temat prawdziwej natury wilka i jego znaczenia dla ekosystemów oraz dla gospodarki człowieka. Opracowujemy publikacje, kampanie medialno-informacyjne, szkolenia i warsztaty zarówno dla lokalnych społeczności jak i szerszych grup odbiorców.

Jesteśmy transparentni

Fundacja WWF Polska jest zarejestrowaną organizacją pozarządową. Zgodnie z polskim prawem w sposób transparentny rozliczamy się z naszych działań. Zobacz, jak wykorzystujemy środki z darowizn:

panda
Projekty przyrodnicze
Pozyskiwanie darowizn
Administracja Fundacji

Najczęstsze pytania o adopcję wilka

Na czym polega adopcja wilka?

Adopcja wilka to darowizna – jednorazowa lub regularna (comiesięczna) – na rzecz ochrony wilka w Polsce. Jest to adopcja symboliczna, obejmująca cały gatunek a nie konkretne osobniki. Darczyńcy dokonujący jej wspomagają działania Fundacji WWF, zmierzające do ochrony populacji wilka oraz realizacji innych projektów ochrony przyrody.

Na co zostanie przeznaczona moja darowizna?

Twoje wsparcie w ostatnim roku zostało przeznaczone w 73% na projekty przyrodnicze, w 15% na pozyskanie darowizn i funduszy, w 12% na finanse i administrację.

Na jak długo dokonuje się adopcji wilka?

Darowizny w formie symbolicznej adopcji wilka można dokonać jednorazowo lub regularnie. Formą długoterminowej adopcji jest wsparcie comiesięczne, czyli darowizna regularna. Ma ona formę zlecenia stałego na płatność kartą, z którego możesz zrezygnować w dowolnym momencie.

Co dostanę po adopcji wilka?

Każdy darczyńca, który dokona symbolicznej adopcji wilka, otrzyma mailowe podziękowanie. Przy darowiźnie w kwocie 30 zł i więcej każdy adoptujący otrzyma imienny certyfikat adopcyjny w formie cyfrowej (plik pdf).

Jak mogę zaadoptować wilka na prezent?

Wybierz rodzaj darowizny (regularna lub jednorazowa), wybierz lub wpisz ręcznie kwotę wsparcia oraz zaznacz checkbox [x] NA PREZENT 🎁

W koszyku darowizn możesz wpisać imię i nazwisko osoby, którą chcesz obdarować, a nawet dodać specjalną dedykację, która znajdzie się na certyfikacie.

Certyfikat adopcji wilka będzie dostępny od razu po dokonaniu płatności. Jeśli zechcesz do niego wrócić, wystarczy, że skorzystasz z łącza, które znajdzie się w wiadomości e-mail, wysłanej przez nas zaraz po dokonaniu darowizny, lub zalogujesz się do swojego konta. Możesz go pobrać i przesłać w prezencie mailem lub wydrukować i wręczyć osobiście.