mały wilk

Adoptuj Wrażliwego Wilka

Mówią na mnie Wrażliwy Wilk. Jestem bardzo rodzinny. W mojej grupie rodzinnej wspieramy się i pomagamy sobie. Ludzie często się mnie boją i nawet nie wiedzą, że ja boję się ich bardziej!

wilk
Przyklej zdjęcie, aby odkryć supermoc
Dotknij, aby odkryć supermoc
Moja supermoc:

Wsparcie całej mojej wilczej rodziny!

Jaka formę adopcji wilka wybrać?

Adopcja jednorazowa

Wesprzyj Wrażliwego Wilka jednorazową darowizną. Wpłacając 30 zł i więcej, otrzymasz certyfikat opiekuna w specjalnej wersji dla dzieci oraz kolorowankę i maskę z motywem wilka. Mają one formę cyfrową i są gotowe do samodzielnego wydruku.

Adopcja regularna

Wspieraj Wrażliwego Wilka comiesięczną darowizną. Otrzymasz certyfikat opiekuna, kolorowankę i maskę niezależnie od kwoty wsparcia, a także dołączysz do Klubu WWF – wyjątkowej społeczności Darczyńców.

Certyfikat adopcji wilka, kolorowanka i maska z wilkiem
PRZYKŁADOWY ZESTAW: CERTYFIKAT I MATERIAŁY DO ZABAWY.

To ja! Wrażliwy Wilk!

Wrażliwy wilk: żyję w rodzinie składającej się z kilku wilków, która nazywa się watahą.
Wrażliwy wilk: jestem przodkiem domowych psów i jestem nawet całkiem do nich podobny.
Wrażliwy wilk: prowadzę nocny tryb życia - w dzień odpoczywam a w nocy poluję.
Wrażliwy wilk: z innymi wilkami porozumiewam się charakterystycznym wyciem.

Hura! Fundacja WWF Polska wie, że Wrażliwe Wilki nie są złe!

Dołącz do Bandy Pandy i też zostań moim przyjacielem!

Dlaczego wilki potrzebują ochrony?

W miejscu, w którym kiedyś był las, dziś budowane są nowe osiedla i autostrady. Mamy coraz mniej terenów, na których możemy znajdować jedzenie. Zdarza się więc, że kiedy jesteśmy głodne, polujemy na niewłaściwie zabezpieczone zwierzęta hodowlane (np. owce i kozy), co sprawia, że ich opiekunowie nas nie lubią i opowiadają o nas same przykre rzeczy. A przecież to nie nasza wina! Gdyby ludzie nie zabierali nam lasu, to my, wilki, nie byłybyśmy zmuszone do polowania na ich zwierzęta.

Polowanie na nas jest zabronione, ale mimo wszystko musimy bardzo na siebie uważać, ponieważ są ludzie, którzy próbują nas skrzywdzić, nie licząc się z tym, że czekają na nas członkowie rodziny, z którymi łączą nas silne więzi.

rodzina wilków z małymi

Na szczęście jest Fundacja WWF Polska!

Osoby pracujące w WWF wiedzą, że wilki to bardzo pożyteczne zwierzęta. Gdy nie wchodzi się im w drogę, nie są agresywne, lecz... płochliwe! Względem siebie są natomiast opiekuńcze i troskliwe. Przyrodnicy z WWF opowiadają o tym innym - małym i dużym - uczą, jak zachowywać się w naszym sąsiedztwie i stają po naszej stronie!

Aby polubili nas nawet hodowcy zwierząt, WWF rozdaje im specjalne ogrodzenia, które chronią ich zwierzęta przed naszą wizytą. Co to za ogrodzenia? Po dotknięciu... łaskoczą, a wilki nie lubią łaskotek. Gdy czujemy delikatne mrowienie, zostawiamy zwierzęta za płotem w spokoju i odchodzimy w drugą stronę.

wilk w lesie
wilki pływające w wodzie
Czy wiesz, że...

...tak jak pies, potrafię pływać?
Umiem przepłynąć rzekę lub jezioro!

Jesteśmy transparentni

Fundacja WWF Polska jest zarejestrowaną organizacją pozarządową. Zgodnie z polskim prawem w sposób transparentny rozliczamy się z naszych działań. Zobacz, jak wykorzystujemy środki z darowizn:

panda
Projekty przyrodnicze
Pozyskiwanie darowizn
Administracja Fundacji

Najczęstsze pytania o adopcję wilka dla dzieci

Na czym polega adopcja Wrażliwego Wilka z Bandy Pandy?

Adopcja Wrażliwego Wilka to darowizna – jednorazowa lub regularna (comiesięczna) – na rzecz ochrony wilków w Polsce. Jest to adopcja symboliczna dla dzieci, obejmująca cały gatunek a nie konkretne osobniki. Darczyńcy dokonujący jej wspomagają działania Fundacji WWF Polska, zmierzające do ochrony populacji wilka oraz realizacji innych projektów ochrony przyrody.

Co dostanę po dokonaniu adopcji Wrażliwego Wilka?

Każdy darczyńca, który dokona symbolicznej adopcji z Bandy Pandy otrzyma certyfikat adopcji w specjalnej, rysunkowej wersji dla dzieci oraz zestaw do kreatywnej zabawy – tematyczną kolorowankę oraz maskę wybranego zwierzaka lub plan lekcji. Wszystkie materiały są w formie cyfrowej i przeznaczone są do druku w dowolnej liczbie egzemplarzy.

Czym różni się adopcja Wrażliwego Wilka od tradycyjnej adopcji wilka?

Banda Pandy to specjalna forma adopcji gatunków wymagających ochrony, przygotowana z myślą o dzieciach. Dzięki dostosowanej do nich formie, językowi i dodatkowym angażującym materiałom Banda Pandy pomaga najmłodszym odkrywać świat przyrody i uczy, jak go chronić. Środki zarówno z adopcji dla dzieci, jak i tradycyjnych adopcji, są przeznaczone na realizację tych samych projektów przyrodniczych Fundacji WWF Polska.

Jak mogę dokonać adopcji Wrażliwego Wilka na prezent?

Ponieważ adopcje gatunków z Bandy Pandy dokonywane są przez dorosłych z myślą o dzieciach, każda z nich domyślnie ma zaznaczoną opcję [x] NA PREZENT 🎁. W Koszyku Darowizn wpisz we wskazanym polu imię i nazwisko dziecka, któremu chcesz sprawić prezent. Otrzymany certyfikat adopcji Wrażliwego Wilka i dodatkowe materiały możesz wydrukować i wręczyć dziecku w prezencie.

Czy oprócz Wrażliwego Wilka mogę adoptować dla dziecka jeszcze jeden gatunek?

Tak. Po wybraniu Wrażliwego Wilka i kliknięciu przycisku [Adoptuj] znajdzie się on w Twoim Koszyku Darowizn. Przejdź na stronę kolejnego gatunku i postępuj tak, jak w przypadku pierwszej adopcji. Wszystkie dodane do koszyka adopcje sfinalizujesz jedną płatnością.