ŚRODOWISKO
ZAANGAŻUJ SIĘ
KONTAKT
-
Fundacja WWF Polska
ul. Usypiskowa 11
02-386 Warszawa
kontakt@wwf.pl
Poradnik WWF Jaka ryba na obiad? powstał, ponieważ pozyskiwanie ryb ze środowiska naturalnego (działalność połowowa) lub ich hodowla (akwakultura) są często prowadzone w sposób nieodpowiedzialny, stanowiąc zagrożenie dla ekosystemów morskich. Obecnie ponad 30% światowych zbadanych stad ryb dziko żyjących w morzach i oceanach jest nadmiernie eksploatowana, a ponad 60% poławiana na najwyższym możliwym poziomie. Część gatunków nadal sprzedawanych w sklepach i restauracjach, jak węgorz europejski i tuńczyk błękitnopłetwy, figuruje na liście gatunków zagrożonych wyginięciem Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN). Ponadto efekty uboczne działalności połowowej mogą być tragiczne w skutkach dla gatunków nie będących celem połowu. Sieci stanowić mogą bowiem śmiertelną pułapkę dla ptaków i ssaków morskich (i innych zwierząt), które padają wówczas ofiarą tzw. przyłowu. Niektóre praktyki połowowe mogą też być szkodliwe dla morskich siedlisk np. doprowadzając do zrywania podwodnej przydennej roślinności, a tym samym do utraty potencjalnych kryjówek, miejsc rozmnażania i żerowania wielu gatunków ryb. Przykładem takiej destrukcyjnej praktyki połowowej jest tzw. tarłowanie denne.
Aby dokonać właściwego pod względem środowiskowym wyboru ryby na nasz stół powinniśmy odszukać na produkcie 3 podstawowe informacje:
To ważne, ponieważ różne stada tego samego gatunku mogą być w bardzo dobrej lub bardzo złej kondycji w zależności od tego, z którego regionu pochodzą. Oddziaływanie samego połowu na morski ekosystem również może być różne w zależności od tego, jakie metody i narzędzia połowowe zostały do niego wykorzystane. Nowa, opublikowana w dniu dzisiejszym, edycja poradnika zawiera uaktualnienia na temat stad ryb poławianych w sposób zrównoważony lub w sposób zagrażający ekosystemom morskim oraz na temat hodowli prowadzonych w sposób odpowiedzialny bądź szkodliwy dla środowiska.
Jak korzystać z Poradnika rybnego WWF?
Aby przyczynić się do ochrony dziko żyjących ryb i organizmów morskich, możesz zrobić jeszcze więcej:
Nie kupuj ryb młodocianych, które nie miały jeszcze szansy przystąpić do rozmnażania: tarła. Jak je poznać? Wymiary ochronne – wielkości dorosłych ryb - znajdziesz w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 16 września 2016 r. w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich oraz szczegółowych warunków wykonywania rybołówstwa komercyjnego (Dz. U. poz. 1494 z późn. zm.). Jeżeli sprzedawane okazy są mniejsze, oznacza to, że masz do czynienia z osobnikami młodymi. Trafiają one do sklepu wbrew prawu.
Zwracaj uwagę, skąd pochodzi ryba, którą chcesz kupić. Zasoby tego samego gatunku w jednym akwenie mogą być stabilne, natomiast w innym bardzo niskie.
Pytaj o ryby i owoce morza, które złapane zostały za pomocą selektywnych narzędzi połowowych. Selektywność narzędzi połowowych oznacza zdolność narzędzi połowu do wyławiania ze stada ryb o określonych cechach. Selektywne narzędzia połowowe ograniczają tzw. przyłów, czyli łapanie w sieci przypadkowych gatunków zwierząt, takich jak: morświny, delfiny, foki, żółwie morskie, czy też inne gatunki ryb, które nie były celem połowu.
Wybieraj ryby z lokalnych połowów – oczywiście najlepiej te oznaczone zielonym światłem. Pomoże to lokalnym społecznościom, przyczyni się do rozwijania połowów na małą skalę i zmniejszy potrzeby transportu ryb. Dodatkowo masz pewność, że ryby z takiego źródła będą świeże.
Eksperymentuj! Kupując różne ryby i owoce morza wymuszasz na producentach większą różnorodność. To z kolei sprawi, że rybacy ograniczą nadmierne połowy najpopularniejszych ryb.
Nie wahaj się pytać skąd pochodzi produkt rybny. Wielu sprzedawców nie ma odpowiedniej wiedzy na temat pochodzenia produktów rybnych i wpływu rybołówstwa na środowisko. Pytając o to, masz szansę wpłynąć na ich postawę i zachęcić do pogłębienia wiedzy.
Więcej informacji na temat zrównoważonego rybołówstwa oraz odpowiedzialnej konsumpcji ryb i owoców morza znajdziesz na stronie projektu Odpowiedzialna konsumpcja ryb i owoców morza dla dobra ludzi, oceanów i klimatu: fishforward.eu, a także w najnowszym poradniku Jaka ryba na obiad? (DO POBRANIA po kliknięciu w poniższą grafikę).
Właściwy wybór ryb na nasze stoły istotnie przyczynia się do ochrony ekosystemów morskich. Nasza świadoma postawa konsumencka wpływa na dostawców i producentów produktów rybnych, a w konsekwencji także na samych rybaków. Pamiętajmy, że naszymi dobrymi, świadomymi decyzjami w sklepach stwarzamy popyt na produkty pochodzące ze zrównoważonych połowów. Wybierając ryby i owoce morza pochodzące ze zrównoważonych połowów przyczyniamy się również do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
Kontakt:
Magdalena Melaniuk/ mmelaniuk@wwf.pl
Specjalistka ds. Komunikacji w WWF Polska (tematyka morska)