Każdego dnia możemy zrobić coś dobrego dla planety. To, co jemy, każdy nasz posiłek, nasze drugie śniadanie, obiad spożywany w szkolnej stołówce, może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! To skąd pochodzi nasza żywność i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.

PlanetaDlatego we współpracy z Lidl Polska przygotowaliśmy program edukacyjny dla szkół podstawowych, w ramach którego zaprosiliśmy nauczycielki i nauczycieli do wspólnego z uczniami i uczennicami odkrywania niezwykłej sieci powiązań między różnorodnością biologiczną, klimatem, żywnością i nami! Do udziału w programie zaprosiliśmy także szkolne intendentki i intendentów, szefowe i szefów kuchni szkolnych oraz inne osoby zaangażowane w żywienie uczniów, którym przekazaliśmy informacje o tym jak założenia diety przyjaznej planecie można praktycznie stosować w szkole.

Program Dieta przyjazna planecie skierowaliśmy do szkół podstawowych z całej Polski. Uczestnicy dowiedzieli się czym jest dieta przyjazna planecie, jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat, jaka jest skala wpływu produkcji żywności na stan środowiska naturalnego, dlaczego to, jak wytwarzana jest żywność, jest ważne dla naszego zdrowia i czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych.Pszczoła

 

Chcesz być na bieżąco i otrzymywać informacje o naszych programach edukacyjnych i terminach naborów?

 

W roku szkolnym 2022/2023 odbyła się I edycja programu Dieta przyjazna planecie.

Działo się w programie:

  • przeprowadziliśmy szkolenia i konsultacje online dla nauczycielek, nauczycieli oraz osób zaangażowanych w żywienie uczniów i uczennic,
  • nauczyciele i nauczycielki zrealizowali i zrealizowały zajęcia edukacyjne w klasach na temat diety przyjaznej planecie,
  • przygotowaliśmy dwie nowe publikacje edukacyjne na temat tego jak zrealizować szkolne wydarzenie edukacyjne zachęcające uczniów i uczennice do jedzenia warzyw i owoców oraz jak wprowadzać do menu stołówek szkolnych lokalne i sezonowe owoce i warzywa.

 

Program w liczbach:

  • do programu przystąpiły szkoły ze wszystkich województw w całej Polsce,
  • 170 nauczycieli i nauczycielek zrealizowało zajęcia edukacyjne w swoich klasach,
  • ponad 6000 uczniów i uczennic wzięło udział w spotkaniach edukacyjnych,
  • przekazaliśmy materiały szkoleniowe 129 intendentkom i innym osobom zaangażowanym w żywienie uczniów i uczennic.

 

Materiały z programu: