Każdego dnia możemy zrobić coś dobrego dla planety. To, co jemy, każdy nasz posiłek – nasze drugie śniadanie, obiad spożywany w szkolnej stołówce – może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! Świadomość, skąd pochodzi nasza żywność i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.

Dlatego przygotowaliśmy bezpłatny program edukacyjny dla szkół podstawowych, w ramach którego zapraszamy nauczycielki i nauczycieli do odkrywania wspólnie z uczniami i uczennicami niezwykłej sieci powiązań między różnorodnością biologiczną, klimatem, żywnością i zdrowiem człowieka! Do udziału w programie zapraszamy także szkolne intendentki i intendentów, szefowe i szefów kuchni szkolnych oraz inne osoby zaangażowane w żywienie uczniów i uczennic, którym chcemy opowiedzieć o tym, jak założenia diety przyjaznej planecie można praktycznie stosować w szkole.

Program kierujemy do szkół podstawowych. Uczestnicy i uczestniczki dowiedzą się, czym jest dieta przyjazna planecie, jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat, dlaczego to, jak wytwarzana jest żywność jest ważne dla naszego zdrowia i czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych.

DIETA PRZYJAZNA PLANECIE

3 EDYCJA

dieta przyjazna planecie ilustracja

WARIANTY PROGRAMU:

STOŁÓWKI

dla intendentów i intendendtek

Poznaj szczegóły »

KLASY

dla nauczycieli i nauczycielek

POZNAJ SZCZEGÓŁY »

Regulamin programu „Dieta przyjazna planecie” znajdziesz tutaj »

Chcesz otrzymać przypomnienie o naborze?

Dołącz do grupy "Programy edukacyjne WWF"

DOŁĄCZ DO GRUPY »

Zapisz się do Newslettera edukacyjnego WWF

SUBSKRYBUJ »

Dołączając do programu, pomagasz wprowadzać przyjazne planecie nawyki żywieniowe w społeczności swojej szkoły!

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Zgłosiłeś/aś swój udział i nie otrzymałeś/aś od nas wiadomości?

Skontaktuj się z nami: @email