Globalnie wyrzucamy 1/3 wyprodukowanego jedzenia! Marnowanie żywności to problem krajów wysokorozwiniętych. Produkujemy i kupujemy więcej niż potrzebujemy.

5 mln ton jedzenia marnuje się co roku w Polsce

60% wyrzucanej żywności w Polsce pochodzi z naszych domów

Problem z wyrzucaniem jedzenia nie polega tylko na tym, że zostanie ono zmarnowane. Musimy sobie uświadomić, że produkcja żywności pochłania wodę, prąd czy gaz.


Każdy posiłek to ogromna masa produktów pośrednich, które musiały być wcześniej wyprodukowane, dostarczone, użyte oraz przetworzone. Żywność jest rozwożona do sklepów, a więc zużywane jest paliwo i oleje eksploatacyjne pojazdów mechanicznych.

Najczęściej wyrzucamy

Pieczywo

Warzywa

Owoce

Jogurty

Wędliny

Skutki wyrzucania jedzenia:

  • Wysypiska z gnijącą żywnością
  • Większa emisja gazów cieplarnianych
  • Nadmierne zużycie wody
  • Zwiększone zużycie paliwa

Dlaczego wyrzucamy jedzenie:

  • Przegapiamy termin przydatności do spożycia
  • Kupujemy za dużo
  • Przygotowujemy zbyt obfite posiłki
  • Niewłaściwie przechowujemy
Ekoporady

Kupuj mało, ale często

Rób zakupy
w lokalnych
sklepikach

Sporządzaj listę zakupów

Pamiętaj, że żywność możesz pasteryzować, mrozić lub suszyć

Uważaj na promocje, kupuj, tylko to, czego potrzebujesz

Nie rób zakupów
głodny

Sprawdzaj daty przydatności

Odpowiednio układaj produkty w lodówce

Zobacz co Ty możesz zrobić, żeby zmniejszyć swój ślad węglowy*.
Obejrzyj nasz film z serii Punkt Krytyczny o Rewolucji Żywieniowej:

*suma emisji gazów cieplarnianych, które powodują globalne ocieplenie

Co Ty możesz zrobić?

Wspierając nasze działania pomagasz chronić najcenniejsze obszary przyrodnicze oraz zagrożone gatunki zwierząt, których życie zależy od stanu tych terenów.

Chcę pomóc!