ŚRODOWISKO
ZAANGAŻUJ SIĘ
KONTAKT
-
Fundacja WWF Polska
ul. Usypiskowa 11
02-386 Warszawa
kontakt@wwf.pl
Globalnie wyrzucamy 1/3 wyprodukowanego jedzenia! Marnowanie żywności to problem krajów wysokorozwiniętych. Produkujemy i kupujemy więcej niż potrzebujemy.
5 mln ton jedzenia marnuje się co roku w Polsce
60% wyrzucanej żywności w Polsce pochodzi z naszych domów
Problem z wyrzucaniem jedzenia nie polega tylko na tym, że zostanie ono zmarnowane. Musimy sobie uświadomić, że produkcja żywności pochłania wodę, prąd czy gaz.
Każdy posiłek to ogromna masa produktów pośrednich, które musiały być wcześniej wyprodukowane, dostarczone, użyte oraz przetworzone. Żywność jest rozwożona do sklepów, a więc zużywane jest paliwo i oleje eksploatacyjne pojazdów mechanicznych.
Kupuj mało, ale często
Rób zakupy
w lokalnych
sklepikach
Sporządzaj listę zakupów
Pamiętaj, że żywność możesz pasteryzować, mrozić lub suszyć
Uważaj na promocje, kupuj, tylko to, czego potrzebujesz
Nie rób zakupów
głodny
Zobacz co Ty możesz zrobić, żeby zmniejszyć swój ślad węglowy*.
Obejrzyj nasz film z serii Punkt Krytyczny o Rewolucji Żywieniowej:
*suma emisji gazów cieplarnianych, które powodują globalne ocieplenie