Drodzy nauczyciele, drogie nauczycielki, skorzystajcie z ciepłych dni przełomu lata i jesieni, wraz z dziećmi udajcie się na niezapomnianą wyprawę na… szkolne lub przedszkolne podwórka!

W otoczeniu Waszych placówek spotkać można wiele niezwykłych stworzeń. Obserwacja ich pomoże uczniom i uczennicom zdobyć nie tylko wiedzę o przyrodzie w sposób praktyczny, lecz także zbudować więź z otaczającym nas światem. Przebywanie w otoczeniu przyrody jest również niezwykle ważne dla rozwoju dzieci. Dlatego właśnie zapraszamy Was do wspólnego odkrywania fascynującego świata natury.

Dlaczego warto wziąć udział?

W naszym konkursie chcemy zachęcić Was i Waszych podopiecznych do pochylenia się nad niezwykle bogatą grupą drobnych stworzeń, których często nie zauważamy i nie doceniamy, a które pełnią bardzo ważne role w środowisku przyrodniczym. Ta grupa zwierząt to bezkręgowce. Udajcie się z uczniami i uczennicami na fotograficzne łowy, wygrajcie nagrody dla swoich placówek i weźcie udział w zebraniu materiałów do edukacyjnej publikacji o bezkręgowcach szkolnych i przedszkolnych podwórek!

Dla kogo?

Konkurs przeznaczony jest dla nauczycieli i nauczycielek wychowania przedszkolnego i klas 0-3.

Jeśli już obserwowaliście bezkręgowce wiosną, nie wahajcie się i wyjdźcie ponownie na zewnątrz. Przyroda zmienia się przez cały rok i w czasie letniego czy jesiennego spaceru macie szansę zaobserwować nowe gatunki!

Jak wziąć udział w konkursie?

1.

Przed przystąpieniem do konkursu przeczytaj uważnie Regulamin!

2.

Z grupą uczniów i uczennic udaj się na obserwacje na szkolne lub przedszkolne podwórko boisko, plac zabaw lub do szkolnego, przedszkolnego ogrodu. To istotne byście obserwacji dokonali na terenie swojej placówki!

3.

Wspólnie wypatrujcie bezkręgowców, nie łapcie ich, nie dotykajcie, nie przemieszczajcie i nie niepokójcie, zadbaj o bezpieczeństwo zarówno uczestników i uczestniczek obserwacji, jak i zwierząt.

4.

Wykonaj samodzielnie zdjęcia zaobserwowanych bezkręgowców i wybierz maksimum pięć, które chcesz zgłosić do konkursu. Pamiętaj, by zdjęcia były Twojego autorstwa i przedstawiały wyłącznie bezkręgowce w ich środowisku! Prosimy o nieprzesyłanie zdjęć uczestników i uczestniczek obserwacji, ani osób postronnych.

5.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy, załącz wybrane zdjęcia i krótki opis (4-6 zdań) przeprowadzonych obserwacji. W formularzu zaznacz obowiązkowe zgody.

Terminarz konkursu

Konkurs trwa do 20.10.2024 do godziny 23:59.

Autorzy lub autorki najciekawszych prac konkursowych zostaną powiadomieni o wygranej mailowo najpóźniej 30 dni po zakończeniu trwania Konkursu.

Co można wygrać?

nagrody w konkursie edukacyjnym WWF

W naszym konkursie możecie wygrać zestaw super gadżetów WWF do szkolnej lub przedszkolnej pracowni:

3 prace zwycięskie: pluszowy dzik, dwa plakaty prezentujące Dzikie Narzędziowniki WWF: “Zielnik edukacyjny”, “Ślady zwierząt”, 30 lup z logiem WWF, zakładko-linijki z motywem roślinnym i zwierzęcym w liczbie uczestniczących w obserwacji dzieci oraz dwie dla opiekunów/ek,

12 prac wyróżnionych: pluszowy dzik, dwa plakaty prezentujące Dzikie Narzędziowniki WWF: “Zielnik edukacyjny”, “Ślady zwierząt”.

Dodatkowo...

Uczestnicząc w konkursie pomagacie zebrać materiały do planowanej publikacji edukacyjnej o bezkręgowcach szkolnych i przedszkolnych podwórek, która, w przypadku jej zrealizowania będzie w wersji online dostępna bezpłatnie na stronie Fundacji WWF Polska.

motyl

Dlaczego warto dołączyć do tworzenia tej publikacji?

Dzięki Waszym obserwacjom będzie ona opowiadała o tym co Wasi uczniowie i uczennice, a także dzieci z innych miejsc w Polsce, mogą zobaczyć w bezpośredniej bliskości swoich placówek. Publikacja ta będzie więc bardzo praktycznym narzędziem edukacyjnym, z którego każdy będzie mógł w sposób nieodpłatny skorzystać wychodząc ze swoimi podopiecznymi na szkolne lub przedszkolne podwórko czy plac zabaw. Przygotujmy ją wspólnie, bo: razem możemy więcej!

Dlatego osoby, które wezmą udział w konkursie wyrażają zgodę na wykorzystanie przesłanych przez siebie zdjęć i opisów w planowanej publikacji (zgoda obowiązkowa). Fundacja WWF Polska zastrzega sobie możliwość, że przygotowanie publikacji jest opcjonalne i może nie zostać zrealizowana. Informujemy także, że udział w konkursie nie jest jednoznaczny z wykorzystaniem zgłoszonych zdjęć i opisów w publikacji. Jeśli wyrazisz w formularzu zgłoszeniowym odpowiednie zgody wymienimy Twoje imię i nazwisko w przygotowywanej publikacji, jak również nazwę placówki i klasy/grupy, z którą prowadzone były obserwacje (zgoda nieobowiązkowa).

Gotowi do obserwacji? Zapraszamy do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu, w otoczeniu przyrody!

kowale dwuplamki zwane tramwajarzami

Weź udział w konkursie „DZIKie Podwórka” i wypełnij formularz zgłoszeniowy

FORMULARZ »

Konkurs trwa do 20.10.2024 do godziny 23:59.