ŚRODOWISKO
ZAANGAŻUJ SIĘ
KONTAKT
-
Fundacja WWF Polska
ul. Usypiskowa 11
02-386 Warszawa
kontakt@wwf.pl
Mały krok dla człowieka a wielki dla ludzkości? Dzisiaj chcemy Państwa namówić na to, żeby każdy z państwa był jak Louis Armstrong i wcale nie musi w tym celu lecieć na księżyc.Wręcz przeciwnie – to wyzwanie wymaga bycia blisko ziemi i tego, co ziemia nam daje.
Sektor spożywczy odpowiada za 27% globalnej emisji gazów cieplarnianych, które to powodują wzrost temperatury na Ziemi, a co za tym idzie zmianę klimatu.
To co jemy, co kupujemy, wpływa bezpośrednio na nasze życie i przyszłość planety. Aż 40% (ok. 4,2 mld ha) wszystkich gruntów nadających się do zamieszkania jest wykorzystywane do wyżywienia ludzi. Z tego 71% (ok. 3,0 mld ha) jest wykorzystywane do wypasu zwierząt gospodarskich. 29% (ok. 1,2 mld ha) na uprawę roślin, z czego około 38% wykorzystuje się do uprawy paszy.
Wiadomo, że samymi indywidualnymi wyborami konsumenckimi nie uratujemy planety. Jednak nasze codzienne wybory nie są pozbawione znaczenia. Nie zmienimy całego systemu żywnościowego z dnia na dzień, nikt nie zlikwiduje hodowli przemysłowej zwierząt od jutra i nie obsadzi tych terenów warzywami i owocami. Ale jedzenie mniejszej ilości mięsa bardzo pomoże w ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych.
Proste zasady diety przyjaznej planecie:
jemy sezonowo i lokalnie – zimą postawmy na kiszonki, przetwory, rodzime owoce, a wiosną na nowalijki, ograniczamy mięso – bardzo dużą część paszy dla zwierząt stanowią przetworzone nasiona soi, której uprawa odpowiedzialna jest za wylesianie lasów deszczowych podobnie jak tereny pod intensywną hodowlę bydła, zamiast mięsa jemy więcej: warzyw - zwłaszcza strączkowych, owoców, kasz, orzechów, jemy jak najmniej produktów przetworzonych, gotujemy z resztek i dobrze planujemy zakupy i posiłki – tak, aby jak najmniej wyrzucać, wybieramy produkty pełnoziarniste, zmniejszamy ilości nabiału oraz jajek, wybieramy tłuszcze roślinne – w postaci olejów czy orzechów.
O tych zasadach i o wielu innych aspektach diety planetarnej rozmawiamy z Magdą Wieczerzyńską, która w WWF zajmuje się tematami rolnictwa i żywienia.