ŚRODOWISKO
O NAS
ZAANGAŻUJ SIĘ
KONTAKT
-
Fundacja WWF Polska
ul. Usypiskowa 11
02-386 Warszawa
kontakt@wwf.pl
Olej palmowy stanowi jeden z kluczowych surowców w światowej gospodarce, ze względu na wszechstronne zastosowanie w wielu różnych branżach, takich jak: produkcja żywności, kosmetyków, chemii gospodarczej, pasz oraz biopaliw. Wydajność uprawy palmy olejowej, z której owoców wytwarza się olej palmowy, osiąga około 3,7 ton na hektar rocznie (w porównaniu do około 0,8 tony dla oleju słonecznikowego). Wysoka wydajność wraz z łatwością wykorzystania tego surowca w produkcji, czynią olej palmowy trudny do zastąpienia przez producentów.
Dynamiczny wzrost popytu na olej palmowy w ubiegłych latach doprowadził do niezrównoważonej eksploatacji środowiska naturalnego, w postaci masowej wycinki milionów hektarów cennych lasów tropikalnych. Zniszczone pod uprawę palmy olejowej siedliska są w większości niemożliwe do odtworzenia, a stratę tę można porównać do wykasowania dysku pamięci zawierającego dane przyrodnicze z ostatnich tysięcy lat. Oprócz strat środowiskowych, na niezrównoważonych plantacjach palmy olejowej naruszane są prawa pracowników oraz lokalnych społeczności, które często muszą żyć na terenach zanieczyszczonych i zdewastowanych przez uprawę.
Rozwiązaniem tych problemów jest certyfikacja plantacji i łańcucha dostaw oleju palmowego - certyfikat ten nadaje RSPO. Poprzednie raporty wskazują wyraźnie, że bojkot oleju palmowego nie ma sensu i może przyczynić się do większych szkód środowiskowych, ze względu na konieczność wprowadzenia bardziej rozległych upraw innych roślin oleistych, co potwierdzają nasze badania, a także ekspertyza Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN). Zwiększenie ilości certyfikowanego oleju palmowego, poprzez członkostwo w RSPO (the Roundtable on Sustainable Palm Oil), zredukuje dewastację środowiska oraz poprawi jakość życia (w tym pracy) lokalnych społeczności w miejscach uprawy palmy olejowej.
Tegoroczna edycja raportu z badania poziomu certyfikowanego oleju palmowego w Polsce stanowi kontynuację badań nad olejem palmowym, prowadzonych dla Polskiej Koalicji na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego w latach 2019-2020. Dodatkowo, raport został wzbogacony o badanie delfickie, w którym wzięli udział przedstawiciele Polskiej Koalicji na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego (PKZOP). Badanie to miało na celu ustalenie przez członków Koalicji stopnia realizacji celu strategicznego PKZOP oraz oszacowanie zmian poziomu certyfikowanego oleju palmowego na całym rynku do 2030 roku.
W raporcie przebadano udział oleju palmowego stosowanego w 3 kategoriach produktów:
Oto główne wnioski, jakie z niego płyną:
Producenci wyrobów i produktów zawierających olej palmowy mogą wesprzeć ochronę środowiska, poprzez:
Raport z badania poziomu certyfikowanego oleju palmowego w Polsce
Skrót raportu dot. certyfikowanego oleju palmowego w Polsce PKZOP 2023.pdf (wwf.pl)