Z okazji tegorocznego Światowego Dnia Monitoringu Wody, który przypada na 18 września, dzielimy się przykładem interwencji Strażników Rzek WWF. Dzięki danym zbieranym przez naszych wolontariuszy w ramach Społecznego Monitoringu Wód WWF (SMW WWF) udało się nakłonić Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska do zdecydowanego działania w sprawie złego stanu wód w Kanale Wawerskim w Warszawie.

W lipcu Strażnicy Rzek WWF podjęli interwencję w odpowiedzi na zgłoszenia mieszkańców, zaniepokojonych chemicznym zapachem unoszącym się nad Kanałem Wawerskim. Według mieszkańców podobne sytuacje miały już wcześniej miejsce i były zgłaszane do samorządu. Do kanału odprowadzana jest m.in. woda z okolicznej oczyszczalni ścieków. W bezpośredniej bliskości Kanału Wawerskiego znajdują się zabudowania jednorodzinne, szkoły i przedszkola.

Na straży zdrowia

Wolontariusze WWF pobrali próbki wody i wykonali podstawowe badania wody z pomocą zestawów do jej monitoringu. Bazując na niepokojących wstępnych pomiarach, Fundacja WWF zleciła profesjonalne badania, których wyniki potwierdziły obawy mieszkańców warszawskiej dzielnicy Wawer – normy jakości dla wód zostały znacznie przekroczone. Wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium w jednoznaczny sposób wskazały na zły stan wód Kanału Wawerskiego. Przekroczone zostały stężenia metali ciężkich, a także związków azotu i fosforu. O sprawie poinformowani zostali: Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, Wody Polskie oraz władze samorządowe. Fundacja WWF Polska przekazała informacje m.in. o:

możliwości wystąpienia poważnego zatrucia wody w Kanale Wawerskim toksycznymi substancjami;

bezpośrednim zagrożeniu dla zdrowia ludzi i środowiska, z uwagi na liczne prywatne ujęcia wód podpowierzchniowych w domach położonych w dzielnicy Wawer, poniżej prywatnej oczyszczalni ścieków komunalnych.

kanał wawerski

Inspektorat reaguje

Zdarzenie zostało zgłoszone do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska już na samym początku interwencji, a następnie, gdy WWF uzyskał profesjonalne wyniki, niepokojące dane zostały jeszcze raz przesłane. WIOŚ również zbadał wodę z Kanału Wawerskiego, a po przeanalizowaniu danych z własnej inicjatywy złożył wniosek do Wód Polskich o przegląd pozwolenia wodnoprawnego, które wskazuje dopuszczalne wartości parametrów w zrzucanych przez oczyszczalnię ściekach. Z badań Inspektoratu wynika, że oczyszczalnia ścieków nie spełnia norm pozwolenia wodnoprawnego, a jej działalność ma negatywny wpływ na stan wód Kanału Wawerskiego. Sprawa jest w toku i nadzorują ją organy administracji państwowej.
Obywatelskie badania wody mogą więc być skutecznym narzędziem w dbaniu o poprawę stanu wód w Polsce.

Ta historia pokazuje, że Społeczny Monitoring Wód działa i ma sens! – podkreśla Katarzyna Czupryniak, liderka programu Strażnicy Rzek WWF. – Już teraz widzimy efekty oddolnego zbierania danych, co daje nam motywację, aby rozwijać program SMW WWF. Chcemy, żeby w przyszłości jak najwięcej rzek było objętych obywatelskim monitoringiem, tak aby były dostępne bieżące i historyczne informacje o stanie ich wód.

Wiele wody upłynie

Państwowy Monitoring Środowiska jest prowadzony na niewielkiej liczbie rzek w Polsce i, co istotne, nie ma niestety funkcji interwencyjnej. Jego celem jest długookresowa (średnioroczna i wieloletnia) analiza stanu wód w Polsce. Danych o badaniach interwencyjnych WIOŚ nie ma lub są trudno dostępne, a monitoring interwencyjny (rozumiany jako więcej niż jedno czy dwa interwencyjne badania) w zasadzie się nie odbywa.

Obecnie na przeważającym obszarze kraju monitoring wód działa za wolno, a często w ogóle go nie ma – wskazuje Ryszard Babiasz, Specjalista ds. ochrony ekosystemów rzecznych w WWF Polska. – Monitoring krajowy wód powierzchniowych oparty jest na badaniach tzw. jednolitych części wód. Zazwyczaj jest to jeden punkt na daną „część”, a te potrafią się składać z kilku istotnych cieków albo jednego bardzo długiego odcinka rzeki. Więc taki monitoring nie obejmuje np. rzeki Rawy, która przepływa przez centrum Katowic. Na Wiśle w okolicach Warszawy jest tylko jeden punkt monitoringowy na 150 km (od Dęblina do Modlina). Wyniki publikowane są zazwyczaj w rocznym zestawieniu. Takie dane są nieprzydatne w sytuacjach kryzysowych.

Dopiero katastrofa odrzańska z 2022 r. spowodowała pewne działania instytucji państwowych w kierunku stworzenia bieżącego monitoringu wód i zapewnienia publicznego dostępu do danych online niemal w czasie rzeczywistym. Dobrym przykładem jest tu nowa strona Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. To jednak zaledwie początek drogi, by ten system funkcjonował sprawnie i użytecznie w całym kraju. Monitoring ciągły z danymi online i wynikami specjalistycznych badań dostępnych co kilka dni jest obecnie realizowany w zasadzie tylko na samej Odrze i jej kilku górnych dopływach. Na całej reszcie rzek w Polsce częstsze badania są przeprowadzane zazwyczaj dopiero w wyniku zgłoszenia zanieczyszczenia. Poza tym, w Polsce mamy ponad 150 000 km rzek – w praktyce niemożliwe będzie objęcie wszystkich rzek państwowymi badaniami (z ramienia GIOŚ czy IMGW).

Cenne wsparcie społeczne

Badania obywatelskie pomogą uzupełnić tę lukę w systemie, dając poglądowe informacje o stanie wód tu i teraz, a także o tym, jakie były parametry danej rzeki w przeszłości. Wolontariusze w SMW WWF są w stanie dotrzeć nad każdą rzekę, o każdej porze, niezależnie od godzin pracy urzędów, a wręcz przede wszystkim poza godzinami pracy urzędników. Każdy może badać dowolnie wybraną rzekę. Niektórzy z naszych wolontariuszy pokonują spore odległości, aby regularnie badać wodę daleko od swojego miejsca zamieszkania – tak było i w przypadku Kanału Wawerskiego. Strażnicy Rzek WWF na bieżąco prowadzą badania jakości wody w zakresie podstawowych parametrów, co pozwala na wychwycenie momentów znacznego pogorszenia jakości wody. Istnieje wtedy możliwość pobrania próbek do szczegółowego przebadania.

monitoring wódbadanie jakości wodypróbka wody

Celem Społecznego Monitoringu Wód WWF jest poprawa dostępu do wiedzy o jakości wód i zwiększenie nacisku społecznego na instytucje odpowiedzialne za wody w Polsce. Dzięki interwencjom takim jak ta na Kanale Wawerskim widzimy, że nasze działania są potrzebne i ważne jako wsparcie państwowego systemu monitorowania.

Jeśli chcesz dołączyć do SMW WWF, zgłoś się do programu Strażnicy Rzek WWF. Uważasz, że Twoje doświadczenie nie jest wystarczające? Bez obaw – przeszkolimy Cię i wyposażymy.