Wiele osób korzysta z dobrodziejstwa naszych pięknych rzek i wsiada w kajak. By nie wyrządzić przyrodzie krzywdy, sprawdźcie, jakie dobre praktyki obowiązują na wodzie.

1. Szanuj mieszkańców rzek

Rzeka jest domem dla wielu zwierząt i roślin – pamiętajmy, że to my ludzie jesteśmy nad rzeką w gościach.

2. Nie przebywaj na rzecznych wyspach oraz skarpach

Czas na przerwę? Zacumuj przy brzegu. Skarpy, łachy i wyspy są zarezerwowane dla ptaków, które wysiadują tam jaja i odchowują pisklęta. Mają one najczęściej wygląd maskujący, więc bardzo łatwo ich nie zauważyć i zdeptać. Na pewno nie chcesz, by ptaki uciekły w strachu, porzucając swoje młode! W upalne dni ptaki schładzają jaja, więc jeśli spłoszone opuszczą gniazdo na godzinę, to zarodki w jajkach mogą się... dosłownie ugotować!

3. Tamy bobrowe to nie zjeżdżalnie!

Napotykając podczas spływu kajakowego tamę bobrową, niejednego kajakarza nachodzi pokusa, aby przepłynąć przez nią górą. To bardzo szkodliwe działanie, które może zagrozić konstrukcji tamy i wywołać negatywne skutki dla całej doliny rzecznej. Tamy bobrowe to jedno z bardzo skutecznych narzędzi naturalnej retencji. Dzięki ich istnieniu woda wolniej spływa w dół rzeki, nawadniając grunt i chroniąc go przed suszą. Niszcząc tamy bobrowe lub żeremia łamiesz prawo - bóbr jest gatunkiem chronionym, a rozlewiska powyżej ich tam są miejscem ich żerowania i wychowania młodych.

4. Poruszaj się tylko wyznaczonymi trasami i szlakami

W parkach narodowych i rezerwatach trzymaj się wyznaczonych szlaków. Przed rozpoczęciem spływu zapoznaj się z wybraną trasą wodną. Nie odwiedzaj miejsc z zakazem wstępu dla turystów, a jeśli jesteś z psem – trzymaj go na smyczy!

5. Nie śmieć!

Worek na śmieci to obowiązkowe wyposażenie kajaka. Niestety, bardzo możliwe, że spotkasz na trasie śmieci zostawione przez innych – zbierz je i wyrzuć w odpowiednim miejscu.

6. Unikaj chemikaliów!

Używaj biodegradowalnych środków czystości, nie tylko biwakując nad rzeką, ale także w gospodarstwie domowym – szkodliwe substancje trafiają do rzek, a potem do Bałtyku.

7. Obserwuj, słuchaj i poczuj przyrodę!

W końcu nie ma lepszego odpoczynku dla naszego organizmu niż natura. Doceń widok na przyrodę z perspektywy rzeki. To luksus, z którego możemy korzystać, o ile wspólnie będziemy dbać o rzeki.

Dołącz do Strażników Rzek WWF »

Do pobrania

Kajakowy savoir-vivre: